tiistai 8. syyskuuta 2015

JKL Sinfonian eläkeläismuusikot



Päätimme tänään 8.9.2015 perustaa blogin, nimeltään JKL Sinfonian eläkeläismuusikot, jonka tarkoituksena on tallentaa muistikuvia kokoontumisistamme.
Tällä seurueellamme on ollut tapana kokoontua joka toinen tiistai Jyväskylän keskustassa Asemakadun yläpäässä sijaitsevassa Häggmanin kahvilassa nauttimaan toistemme seurasta ja siemaista kupponen kahvia ja sen kanssa talon erinomaista pullaa. Samalla olemme muistelleet menneitä ja pohtineet tulevia.


Meitä on ollut perinteisesti noin seitsemän – kymmenen eläkkeelle siirtynyttä muusikkoa ja mukana on ollut myös Jyväskylä Sinfonian toimintaan vuosien varrella osallistuneita solisteja ja orkesterin hovisäveltäjiä, Antti Kähönen, Pekka Kostiainen ja Kai Nieminen muutamia mainitaksemme. Eräs tärkeä henkilö on mainittava erikseen: Jyväskylään musiikkiluokat perustanut Torsten Lindfors, joka vaikutti Vox Aurea-kuoron johtajana ja myös muusikkona JKL Sinfonian riveissä trumpetistina ja käyrätorvensoittajana, ja jonka Vesilinnan iltasoitto kajahtaa vielä tänäkin päivänä iltakahdeksalta. Lisäksi muutamat kutsuvieraat ovat osallistuneet säännöllisesti tapaamisiimme; Ossi Ahvenainen, Juha Lauttamus ja Karin Parhaat-yhtye.

Idea kokoontumiseen tuli oboistiltamme Tauno Hämäläiseltä, jolle tässä yhteydessä lausuttakoon lämmin kiitos. Ensimmäinen kokoontumisemme oli noin vuosi sen jälkeen, kun Tauno oli jäänyt eläkkeelle (2009), eli vuonna 2010. Silloinen kokoontumispaikkamme oli Jyväshovin alakerran kahvila, mutta pian paikaksi vakiintui edellä mainittu Häggmanin kahvila. 
JKL Sinfonian perustaja, säveltäjä ja kapellimestari Ahti Karjalainen nuoriso-orkesterin edessä JKL yliopiston juhlasalissa. Monet tässä kuvassa esiintyvät muusikot ovat tehneet elämäntyönsä JKL Sinfoniassa.

Tästä tapaamisesta on tullut meille jokaiselle hyvin tärkeä tapahtuma, jota odotamme innolla. Keskustelun aiheina on hyvin usein ollut orkesterin alkuaikojen tapahtumat, musiikki ja alalla tapahtuneet ilmiöt 60 vuoden aikana. Olemme puineet orkesterin henkilöstövalintoja, ohjelmistoa, yleisömäärien kehitystä, mutta myös muiden orkestereiden tapahtumia, kritiikkiäkään unohtamatta.

Tulevaisuudessa otamme kantaa aikaisempaa tiukemmin Jyväskylän musiikkielämän trendeihin. Kunnallispolitiikankin päätökset saattavat saada osansa, ainakin ne, jotka koskevat kaupungin musiikkielämää. Taloudellisesti Jyväskylä kamppailee tällä hetkellä jatkuvissa vaikeuksissa, joten odotettavissa saattaa olla muutoksia erityisesti JKL Sinfonian toimintaan. Niistä tulemme jatkossakin keskustelemaan avoimen kriittisesti mutta rakentavassa hengessä. 
 
Joulukuussa 2014 olimme tällaisissa tunnelmissa Häggmanilla
Toivomme, että tämä blogi saavuttaisi lukijansa, joille haluamme viestittää omat terveisemme ja samalla tuulahduksen muusikon eläkepäivistä. Tätä viestiämme saa jakaa myös musiikkipiirien ulkopuolelle.

1 kommentti: